Alles over de nachtkijker: de werking van analoge en digitale nachtkijkers

Alles over de nachtkijker: de werking van analoge en digitale nachtkijkers

Een nachtkijker is onmisbaar bij nachtelijk jagen of observeren bij weinig daglicht. Nachtkijkers geven het beeld weer in een spectrum van groene of zwart witte kleuren. Het menselijk oog kan namelijk meer tinten groen dan andere kleuren onderscheiden. Hoe werkt een nachtkijker en welke soorten zijn er? Kies je voor een analoge of een digitale kijker? 

Hoe werkt een nachtkijker of een restlichtversterker? 

Een nachtkijker haalt restlicht uit de directe omgeving. Daarom worden deze jacht verrekijkers ook wel restlichtversterkers genoemd. Bij restlicht kun je denken aan maanlicht, maar bijvoorbeeld ook aan het licht van de sterrenhemel. Een nachtkijker functioneert alleen wanneer er enig restlicht aanwezig is. Bij complete duisternis of overbelichting kun je deze verrekijkers niet gebruiken. In deze situaties is een warmtebeeldcamera een betere optie. 

Daarnaast zijn sommige modellen uitgerust met infrarood dat werkt als onzichtbare zaklamp. 

Monoculaire of binoculaire nachtkijker

Over het algemeen zijn nachtkijkers onder te verdelen in 3 soorten. Dit zijn de monoculaire, binoculaire en nachtzichtkijkers. Een monoculaire restlichtversterker heeft maar één buis om het restlicht uit de omgeving te versterken. Je kunt er maar met één oog doorheen kijken. 

Een binoculaire nachtkijker heeft 2 buizen en is geschikt voor 2 ogen. De binoculaire variant is over het algemeen wat duurder, maar voorziet wel in meer comfort tijdens de jacht of observatie. De derde soort is een nachtzichtkijker. Deze kunnen op een geweer gemonteerd worden. Ze worden, samen met een voorzet nachtkijker, het meest gebruikt tijdens de jacht. 

Een analoge of digitale nachtkijker voor jacht of observatie?

Er zijn analoge en digitale restlichtversterkers of nachtkijkers. Een analoge nachtkijker is de meest dure variant, maar tegelijkertijd ook de meest kwetsbare. Als er sprake is van een overvloed aan lichtinval, kan het beeldscherm beschadigen. Er kunnen zwarte stippen ontstaan waardoor het beeld minder scherp wordt. Een digitale nachtkijker heeft dit niet. 

Daardoor kun je deze nachtkijkers ook bij daglicht gebruiken. Ook is dit type wat voordeliger in aanschaf en zijn sommige modellen uitgerust met slimme opties. Er zijn ook digitale nachtkijkers die verbinding met het internet kunnen maken voor de overdracht van data. 

Nachtkijker van 1e, 2e of 3e generatie

1e generatie nachtkijkers
Een nachtkijker uit de eerste generatie kun je gebruiken bij restlicht van de maan of de sterren. Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf en versterken het licht tot circa 1000 keer.

Object Volle maan Afgaande maan Sterrenhemel Donker
Dieren 200 meter 150 meter 100 meter 75 meter
Personen 250 meter 200 meter 150 meter 100 meter
 
2e generatie nachtkijkers
Nachtkijkers uit de 2e generatie zijn semi- professioneel Ze worden nu ook door particulieren gebruikt tijdens jacht- of wildobservatie. Ze zijn duurder dan nachtkijkers uit de 1e generatie.

Object Volle maan Afgaande maan Sterrenhemel Donker
Dieren 300 meter 225 meter 175 meter 100 meter
Personen 500 meter 450 meter 300 meter 150 meter

3e generatie nachtkijkers
Deze generatie nachtkijkers zijn uitgerust met diverse moderne technologieën. Sommige restlichtkijkers zijn zelfs compatible met het internet of zijn voorzien van bluetooth. Bijvoorbeeld voor het snel overdragen van beelden of data. Nachtkijkers uit de 3e generatie zijn relatief prijzig, maar zijn qua beeld, zicht en scherpte wel het meest hoogwaardig.

Object Volle maan Afgaande maan Sterrenhemel Donker
Dieren 400 meter 300 meter 225 meter 150 meter
Personen 650 meter 500 meter 375 meter 200 meter
Terug naar blog