BK4 en BK7 prisma: wat is een betere keuze?
02 jun 2024

BK4 en BK7 prisma: wat is een betere keuze?

Wat is het verschil tussen een BK4 en BK7 prisma? Welke keuze is beter als je een nieuwe verrekijker of telescoop wilt aanschaffen voor wild observeren of vogels spotten? In deze blog lees je de eigenschappen van beide soorten prisma’s én welke de beste keuze is.

BK4 en BK7 prisma: wat is een betere keuze?

Wat is het verschil tussen een BK4 en BK7 prisma? Welke keuze is beter als je een nieuwe verrekijker of telescoop wilt aanschaffen voor wild observeren of vogels spotten? In deze blog lees je de eigenschappen van beide soorten prisma’s én welke de beste keuze is.

De eigenschappen van BK4 en BK7 glas voor verrekijkers

Een BK4 prisma heeft een hoge dichtheid. Dat betekent dat dit glas van betere optische kwaliteit is dan een BK7 prisma. Over het algemeen heeft BK4 glas een ronde uittredepupil terwijl BK7 een gearceerde uittredepupil heeft die niet helemaal perfect rond en scherp is.

Het ontwerp van de prisma's kan de kwaliteit van de uittredepupil aanzienlijk beïnvloeden.

Hoewel het ontwerp van een BK7 prisma er precies hetzelfde uitziet als een BK4 prisma, valt het verschil in kwaliteit pas echt op als er sprake is van minder daglicht. De beeldkwaliteit van BK7 zal dan sneller afnemen. Ook is de kans op chromatische aberratie rond de randen van het beeld groter. Het verschil tussen de prisma’s zit hem dus in de kwaliteit van het glas en de antireflecterende coating die chromatische aberratie voorkomt.

Een BK4 prisma is in het algemeen ook duurder dan een BK7 prisma. Dit glas is geschikt voor algemeen gebruik. Veeleisende spotters gebruiken liever BK4 glas. Een BK7 prisma vind je over het algemeen vaak in goedkope verrekijkers die budgetvriendelijk zijn.

Waarom kiezen voor een BK4 prisma?

Een Bak4 prisma is gemaakt van hoogwaardig barium kroonglas. Daarnaast heeft het een ontzettend hoge brekingsindex. Dat zorgt voor een betere lichttransmissie en scherpere beelden. Een BK4 prisma staat dan ook niet voor niets bekend om uitstekende prestaties.

Niet alleen overdag, maar vooral ook bij weinig licht. Deze prisma’s worden vaak gebruikt in hoogwaardige verrekijkers en spotting scopes. Bijvoorbeeld voor vogels spotten, jagen, het observeren van wild en het uitvoeren van andere buitenactiviteiten. Ze worden ook gebruikt in sommige telescopen. Vergeleken met een BK7 of SK15 prisma, is een BK4 prisma wel duurder in aanschaf. Daarentegen bieden ze een betere beeldkwaliteit en helderheid.

Voordelen van BK4 glas voor verrekijkers en spotting scopes

BK4 prisma’s worden steeds vaker verwerkt in middenklasse verrekijkers of spotting scopes uit het hogere segment. Dit glas biedt namelijk een superieure kijkervaring. Deze prisma's worden dan ook niet voor niets gezien als een garantie voor een kwalitatieve verrekijker.

 1. BK4 prisma's hebben een hoge brekingsindex en een lage dispersie. Ze laten licht efficiënter door en produceren scherpe en heldere beelden.
 2. BK4 prisma's staan ook bekend om hun helderheid. Ze laten veel licht door waardoor ze ideaal zijn voor gebruik bij weinig licht of bij zonsop- of zonsondergang. Ook verminderen ze chromatische aberratie, color fringing en vervelende vervorming.

  Eén van de belangrijkste voordelen van een BK4 prisma is het brede gezichtsveld. Dit komt door de uitstekende lichttransmissie Er komt meer licht in de verrekijker of de spotting scope. Het resultaat is een helder en duidelijk beeld met meer detail en diepte dan BK7.

  Een BK4 prisma is in vergelijking met BK7 glas ook duurzamer en beter bestand tegen slijtage. Daardoor zijn deze verrekijkers ook heel geschikt om mee te nemen naar buiten.

  Andere artikelen

  02 jun 2024

  Richtkijker: Koopadvies

  AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

  02 jun 2024

  Zo kies je de juiste verrekijker

  De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

  02 jun 2024

  Welk doeleinde, welke verrekijker?

  De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

  02 jun 2024

  Verrekijkers, de basisinformatie

  Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

  02 jun 2024

  Hoe stel je je verrekijker af?

  Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

  02 jun 2024

  Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

  Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

  02 jun 2024

  Digiscoping hoe doe je dat?

  De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

  02 jun 2024

  Welke telescoop aanschaffen?

  Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

  02 jun 2024

  Bresser: voor iedereen de beste kijker

  Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

  02 jun 2024

  Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

  Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

  02 jun 2024

  Alles over de nachtkijker

  Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

  02 jun 2024

  Alles wat je moet weten over de richtkijker

  Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

  02 jun 2024

  Belangrijk bij verrekijkers

  Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

  02 jun 2024

  De verrekijker en zijn werking

  De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

  02 jun 2024

  Alles wat je moet weten over de spotting scope

  Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

  02 jun 2024

  Beste jacht verrekijkers

  Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

  02 jun 2024

  NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

  Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker.

  02 jun 2024

  Welke telescoop voor kinderen kopen

  Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

  02 jun 2024

  Zo kies je het juiste vergrootglas

  Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

  02 jun 2024

  Wat is een spotting scope?

  Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

  02 jun 2024

  Wat kun je doen met welke nachtkijker?

  Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

  02 jun 2024

  Verrekijkers voor vissers

  Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

  02 jun 2024

  Het schemergetal van de verrekijker

  Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

  02 jun 2024

  De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

  Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

  02 jun 2024

  De telescoop: soorten met voor- en nadelen

  De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

  02 jun 2024

  Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

  Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

  02 jun 2024

  Welke verrekijker voor vogels kijken?

  Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

  02 jun 2024 Microscopen

  Jouw eerste verrekijker

  Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

  02 jun 2024 Microscopen

  Tips voor een goede microscoop

  Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.