De belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een statief

De belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een statief

Waar moet je op letten als je een statief wilt kopen voor jouw spotting scope of telescoop? Met een goed statief ben je zeker van een trillingsvrij beeld. Bijvoorbeeld tijdens het sterren kijken, het spotten van vogels of het observeren van wild. Er zijn enkele punten waarop je moet letten bij het aanschaffen van een statief. In de eerste plaats moet deze geschikt zijn voor de spotting scope die je gebruikt. Ook het gewicht, de hoogte en de inklapbaarheid zijn belangrijk. Kortom, wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een statief?

Waarom een statief gebruiken voor een spotting scope?

Een spotting scope is geschikt om doorheen te kijken met één oog. Deze binoculaire verrekijkers geven een hoge vergroting tot soms wel 60x. Dat is veel meer dan de vergroting van een normale verrekijker. Daardoor zijn ze geschikt om objecten te observeren vanaf een grote afstand. In dat geval heb je wel een trillingsvrij beeld nodig. Iets wat je bijna niet kunt realiseren wanneer je de telescoop in je hand houdt. Een statief is dus zeker een aanrader.

Statief kopen? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

1. Hoogte van het statief

Wil je jouw telescoop of spotting scope vooral staand gebruiken? Kies dan voor een statief dat je kunt uitklappen tot jouw lichaamslengte. Zo voorkom je rugpijn en ongemakken. De hoogte van het statief is een belangrijk aandachtspunt. Zeker omdat veel statieven relatief kort zijn. Kies een statief met een hoogte die niet lager is dan 20 centimeter van jouw lengte.

2. Het gewicht van het statief

Ga je vaak wandelend vogels spotten of wil je telkens vanaf een ander punt jagen of wild observeren? Let dan ook op het gewicht van het statief. Inclusief het gewicht van jouw spotting scope en andere uitrusting, moet je vaak al een behoorlijke last met je meedragen. De meeste statieven hebben een gewicht van ongeveer 5 kilo. Deze zijn prima geschikt voor het observeren of spotten vanaf één vast punt. Als je het statief met je mee wilt nemen het veld in, kies dan voor een lichtgewicht statief dat niet meer weegt dan 3,5 tot circa 4 kilo.

3. Draagbaarheid

Het gewicht en het formaat zijn niet de enige aandachtspunten waarop je moet letten als je een statief wilt kopen. Ook de draagbaarheid is van belang. De beste statieven voor spotting scopes zijn makkelijk inklapbaar en in te klappen tot een compact formaat. Daardoor zijn ze beter draagbaar en neem je ze makkelijk met je mee. Bijvoorbeeld bevestigd aan je rugzak.

4. Vergrendelingsysteem

Natuurlijk moet een statief ook een snel en eenvoudig vergrendelingsysteem hebben. Dat wil zeggen dat de poten makkelijk in- en uit te trekken zijn. Je kunt kiezen voor een statief met een draaivergrendeling, maar deze zijn over het algemeen niet zo snel in- en uit te klappen. Kliksystemen werken over het algemeen het snelst en geven ook voldoende stabiliteit.

5. Vergrendeling van de statiefkop

Natuurlijk wil je jouw spotting scope of telescoop ook makkelijk en stevig kunnen vergrendelen op de kop van het statief. Daardoor kun je de verrekijker in elke gewenste hoek draaien, zonder dat deze instabiel wordt. Het is daarom belangrijk om te letten op het vergrendelingsmechanisme. Een balhoofd is het makkelijkst en meest vloeiend in gebruik. Je kunt je telescoop vrij bewegen en eenvoudig bedienen met één snelle handeling.

Statief kopen?

Spotting scopes of telescopen zijn nuttig als je ze stabiel kunt houden. Dat geldt niet alleen voor binoculaire verrekijkers met een rechte inkijk, maar ook voor een spotting scope met een schuine inkijk. Daardoor ben je zeker van een trillingsvrij beeld én gebruiksgemak. Een statief kopen? Door op de bovenstaande punten te letten, maak je altijd een goede keuze.
Terug naar blog