Spotting scope: waar let je op?
22 mei 2024

Spotting scope: waar let je op?

Spotting scope: waar let je op?

Als je een spotting scope wilt kopen, waar moet je dan op letten? Natuurlijk is de vergroting belangrijk. Zeker als je vogels wilt spotten op verre afstand of wild wilt observeren in een open gebied. Daarnaast is het ook belangrijk om op het gebruik van de spotting scope te letten. Dat doe je bij voorkeur met een stevig statief. Waar moet je nog meer op letten?

Algemene aandachtspunten van een spotting scope

 • Gewicht en mobiliteit: als een stabiel beeld belangrijk is tijdens het observeren of vogels spotten, kun je het beste kiezen voor een compacte scope met een kleiner objectief. Voor gebruik op één plek of grote afstand is een groot objectief geschikt. 

Bij standaardmodellen is een objectief van 35 mm een goede keuze. Daarnaast kun je een keuze maken tussen een rechte of een schuine inkijk van jouw spotting scope. Een schuine inkijk is handig voor het spotten op de horizon. Bijvoorbeeld voor vogels. Een rechte inkijk is meer geschikt voor het kijken vanaf hogere posities naar beneden. 

 • Vergrotingsfactor en oculair: merken bieden verschillende opties wat betreft combinaties tussen vergrotingsfactoren en objectieven. Kijk naar een scope met een oculair zoals een 20 tot 60x of 25 tot 50x. Welke je kiest, hangt af van het gebruik.
 • Statief: het statief is essentieel voor een optimale kijkervaring. Een stevig statief maakt de bediening eenvoudiger en zorgt voor een vloeiende beweging tijdens het observeren. Duurdere statieven zijn vaak steviger en lichter. Ze zijn bijvoorbeeld gemaakt van carbon. Kies een statief dat past bij de grootte en het gewicht van jouw spotting scope. 

De vergroting van een spotting scope

Bij een spotting scope zijn verschillende cijfers van belang. Hoeveel een spotting scope vergroot, kun je aflezen aan de cijfers. Deze kunnen variëren van 20x tot zelfs 60x. Dit betekent dat je op een afstand van 300 meter een object op minimaal 15 meter en maximaal 5 meter dichtbij haalt. De verhouding kan variëren van bijvoorbeeld 17x tot 40x of 25x tot 75x. Met de spotting scope kun je objecten zowel verder weg als dichter naar je toe halen. 

Er zijn 3 verschillende belangrijke aspecten die veranderen bij het inzoomen. Allereerst beïnvloedt de vergroting de stabiliteit van je beeld. Bij een hoge vergroting kan zelfs een lichte beweging de kijkrichting meter verschuiven. Een lagere vergroting zorgt dus voor een rustiger beeld. Daarnaast neemt de kijkhoek af naarmate de vergroting toeneemt. Vooral tijdens het zoeken naar objecten is het gebruik van een lagere vergroting heel handig.

 • De vergroting beïnvloedt de stabiliteit van het beeld
 • Een hoge vergroting betekent een kleinere kijkhoek
 • De vergroting heeft invloed op de helderheid van het beeld

Als je eenmaal een target hebt gevonden kun je de spotting scope vastzetten en dan inzoomen. Tot slot heeft de vergroting invloed op de helderheid van het beeld. Over het algemeen moet een lagere vergroting een helderder zicht geven. Een veelvoorkomende verhouding voor een spotting scope is bijvoorbeeld 20x tot 60x. 

De diameter van de lens bepaalt de lichtinval

Het tweede getal geeft de diameter van de objectieflens aan. Deze is van invloed op de lichtinval van de scope. Een grotere lens resulteert in een spotting scope met een helder beeld. Bijvoorbeeld een scoop met een 115 mm lens. Deze bieden een helderder beeld dan een lens van 85mm of 56 mm. Het voordeel van een grotere lens merk je vooral bij hoge vergrotingen. In dat geval kan het beeld van de spotting scope snel minder helder worden. 

 • Diameter van de lens bepaalt de lichtinval
 • Des te groter de lens diameter, des te helderder het beeld
 • Spotting scopes met een grote lens zijn zwaarder en groter

Met een grotere objectieflens kun je op grote afstanden meer details zien. Een nadeel is dat een spotting scope met een grotere lens ook zwaarder en groter is. Je kunt desgewenst ook kiezen voor een spotting scope met een lens van 56 mm. Deze zijn lichter en compacter. Houd er dan wel rekening mee dat de helderheid van het beeld minder zal zijn. Voor algemeen gebruik is een spotting scope met een lensdiameter van 85 mm aan te raden. 

De uittredepupil van een spotting scope

De helderheid van een beeld wordt onder andere bepaald door de uittredepupil. Dit is de opening waar licht door het oculair op het oog valt. Dat werkt eigenlijk net zoals de pupil van onze ogen. Die worden ook groter en kleiner om meer licht door te kunnen laten. Een grotere uittredepupil betekent dus ook een helderder beeld. Bij een spottingscope verandert je uittredepupil mee met de vergroting. Daarom zijn hogere vergrotingen minder lichtsterk. 

 • De uittredepupil bepaalt helderheid van het beeld
 • De uittredepupil verandert mee met de vergroting
 • Uittredepupil is de objectief diameter gedeeld door de vergroting

De grootte van de uittredepupil berekenen doe je door de diameter van het objectief te delen door de vergroting. Bij een spotting scope met een diameter van 85mm en een vergroting van 20x,  is de uittredepupil 4,25mm. Als je zoomt tot 60x is dat dus 85: 60 = 1,42mm. 

De coating van een spotting scope

Spotting scopes hebben een coating op de lenzen. Ook deze hebben veel invloed op de helderheid van een beeld. Hoogwaardige coatings zorgen ervoor dat de lichtdoorlating van de spotting scope wordt verbeterd. Een betere coating zorgt dus voor een hogere lichttransmissie. Op zijn beurt zorgt dat weer voor een mooier en helderder beeld. 

Hoe gebruik je een spotting scope? 

Om een spotting scope te gebruiken heb je een statief nodig. Dat is noodzakelijk omdat je de scope bij een hogere vergrotingen moeilijk nog met de hand stabiel kunt houden. Overweeg bij de aanschaf van een spotting scope dus ook de aankoop van een statief. 

Spotting scope afstellen

Als je de scope gaat gebruiken, kun je deze afstellen via de oculair ring. Als je een bril draagt, dan houd je deze ring ingedraaid. Als je geen bril draagt, draai je het oculair uit. 

Als je zwarte vlekken ziet in het beeld, is het mogelijk dat je de ring verder uit moet draaien. Begin op een lagere vergroting en stel de spotting scope scherp met de scherpstelknop.

Andere artikelen

22 mei 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

22 mei 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

22 mei 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

22 mei 2024

Verrekijkers, de basisinformatie

Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

22 mei 2024

Hoe stel je je verrekijker af?

Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

22 mei 2024

Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

22 mei 2024

Digiscoping hoe doe je dat?

De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

22 mei 2024

Welke telescoop aanschaffen?

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

22 mei 2024

Bresser: voor iedereen de beste kijker

Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

22 mei 2024

Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

22 mei 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

22 mei 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

22 mei 2024

Belangrijk bij verrekijkers

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

22 mei 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

22 mei 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

22 mei 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

22 mei 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker.

22 mei 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

22 mei 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

22 mei 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

22 mei 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

22 mei 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

22 mei 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

22 mei 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

22 mei 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

22 mei 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

22 mei 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

22 mei 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

22 mei 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.