Systeemcamera's: fotograferen en filmen van vogels
22 mei 2024

Systeemcamera's: fotograferen en filmen van vogels

Systeemcamera's: fotograferen en filmen van vogels

Wil je vogels fotograferen en filmen? Dan is een goede systeemcamera belangrijk. Daarmee maak je de mooiste beelden van de hoogste kwaliteit. Waarom is een systeemcamera het meest geschikt voor het fotograferen of filmen van vogels in het veld of in het bos? Waar moet je op letten als je een camera wilt kopen voor het spotten en vastleggen van vogels? 

Vogels fotograferen of filmen met een spiegelreflex of systeemcamera?

Als je niet alleen de mooiste vogels wilt spotten maar ook vast wilt leggen op de gevoelige plaat, kun je een spiegelreflexcamera of een systeemcamera gebruiken. Deze laatste is het meest geschikt omdat de sluitertijd van deze camera’s razendsnel is. Dat is belangrijk, want vogels zijn nou eenmaal beweeglijke dieren. Een systeemcamera heeft ook een hoge fps. 

Dit zegt iets over het aantal beelden dat de systeemcamera per seconde kan maken. Daarnaast zijn deze camera’s vaak ook voorzien van andere handige functies voor het filmen en fotograferen van vogels. Zoals eye-tracking en een APS-C modus bijvoorbeeld. In deze modus wordt het beeld dat je filmt automatisch vergroot met een factor van 1.5. 

Een systeemcamera gebruiken voor het maken van video’s en foto’s van vogels doe je ook om het lichte gewicht. Ze zijn namelijk veel lichter dan de gemiddelde spiegelreflexcamera. Daardoor zijn deze camera’s heel praktisch en makkelijk om mee te nemen naar buiten. 

Waar moet je op letten als je een systeemcamera voor vogels spotten wilt kopen?

Naast een verrekijker en een spotting scope, is ook een goede camera voor het maken van de mooiste foto’s en video’s belangrijk als je een liefhebber bent van vogels. Door het enorme aanbod van camera’s, kan het maken van een goede keuze soms best lastig zijn. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten als je een systeemcamera wilt kopen voor het fotograferen en filmen van vogels in parken, natuurgebieden of je eigen tuin. 

1. Vogels filmen of fotograferen: bepaal het doel van de systeemcamera

In de eerste plaats is het belangrijk om de keuze voor een camera af te stemmen op jouw doel. Wil je alleen foto’s maken van vogels? Maak je liever video’s of zoek je een systeemcamera die zowel kan filmen als kan fotograferen? Met de meeste camera’s kun je video’s en foto’s maken. De nadruk bij deze camera's ligt vaak op fotograferen. Video’s kunnen van mindere kwaliteit zijn. Er zijn ook opties die alleen kunnen filmen of fotograferen.

Systeemcamera voor fotografie en video

Als je een alles-in-één systeemcamera wilt kopen voor vogels spotten, is het belangrijk om op de megapixels van de sensor te letten. Deze moet variëren tussen de 24 en de 50 megapixel. Meer of minder megapixels kan de kwaliteit van het filmen of fotograferen negatief beïnvloeden. Des te lager de mp, des te moeilijker het beeld bij te snijden is. Als je kiest voor een systeemcamera met meer dan 50 mp, heb je relatief veel daglicht nodig.

Systeemcamera voor fotografie

Er zijn ook systeemcamera’s waarmee je alleen foto’s kunt maken. Ook bij deze camera’s is het heel belangrijk om op het aantal megapixels te letten. Zeker als je scherpe en gedetailleerde beelden wilt kunnen schieten. Het is ook van belang dat de systeemcamera geschikt is voor het maken van bewegende beelden. Bijvoorbeeld van sporten of vogels!

Systeemcamera voor videografie

Als je vooral vogels wilt filmen, kun je ook kiezen voor een systeemcamera voor het maken van video’s. Deze camera’s zijn geschikt om te gebruiken bij minder daglicht of kunstlicht. Bijvoorbeeld als je vogels wilt filmen tijdens de schemering of in een dicht bebost gebied. De sensor moet dus veel pixels bevatten. Een systeemcamera voor het filmen van vogels is vaak ook voorzien van handige functies voor het bewerken en editen van videobeelden. 

2. APS-C modus van een systeemcamera 

Als je een systeemcamera wilt kopen voor het bekijken, fotograferen en filmen van vogels in hun natuurlijke habitat, let je bij voorkeur ook op de aanwezigheid van een APS-C modus. In deze modus wordt de lens van de camera vergroot met 1.5. Hoewel je de beschikking hebt over een kleiner gezichtsveld, kun je de vogel wel dichterbij halen zonder dat de kwaliteit van de video of de foto minder wordt. Niet alle systeemcamera’s hebben deze functie.

3. Formaat en gewicht

Hoewel een systeemcamera flink lichter en kleiner is dan een spiegelreflexcamera, is het toch belangrijk om op het formaat en het gewicht te letten bij de aankoop. Onderling kunnen de verschillende systeemcamera’s verschillen vertonen. Een lichtgewicht en compacte systeemcamera is vooral praktisch als je de camera meeneemt in een heuptas of om je nek.

Andere artikelen

22 mei 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

22 mei 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

22 mei 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

22 mei 2024

Verrekijkers, de basisinformatie

Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

22 mei 2024

Hoe stel je je verrekijker af?

Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

22 mei 2024

Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

22 mei 2024

Digiscoping hoe doe je dat?

De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

22 mei 2024

Welke telescoop aanschaffen?

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

22 mei 2024

Bresser: voor iedereen de beste kijker

Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

22 mei 2024

Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

22 mei 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

22 mei 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

22 mei 2024

Belangrijk bij verrekijkers

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

22 mei 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

22 mei 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

22 mei 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

22 mei 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker.

22 mei 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

22 mei 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

22 mei 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

22 mei 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

22 mei 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

22 mei 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

22 mei 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

22 mei 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

22 mei 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

22 mei 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

22 mei 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

22 mei 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.