Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker
Wat betekenen de begrippen die je tegenkomt als je een verrekijker wilt kopen? Belangrijk om te weten, want als je dit begrijpt maak je altijd een goede keuze. Zo zijn de vergroting en het objectief belangrijk, maar ook termen als prisma, gezichtsveld en schemergetal verdienen een uitleg. Dit zijn begrippen die je moet kennen als je een verrekijker wilt kopen.
Dit betekenen de termen van een verrekijker
- Achromatisch glas: dit glas zorgt voor een scherp en helder beeld. Achromatisch glas in een verrekijker, gaat de zogenaamde chromatische aberratie tegen.
- Coating: dit is een speciale laag op de objectieven van een verrekijker. Dit vermindert de schittering in de lens maar zorgt tegelijkertijd ook voor een verbeterd contrast. Er zijn verschillende soorten coatings. Zoals dielectric coating, aluminium en zilver coating.
- Dispersie: dit is de zogenaamde glas brekingsindex van een verrekijker. De waarde moet zo laag mogelijk zijn om de kleuren één geheel te kunnen houden en chromatische aberratie te kunnen verminderen voor een scherper beeld.
- Dioptrie: dit is de afstelling die ervoor zorgt dat je met beide ogen scherp kunt zien door de verrekijker. De dioptrie is vaak in te stellen via een draaiwiel op de bovenzijde.
- Gezichtsveld: deze term zegt iets over hoe breed het beeld is dat je ziet door de verrekijker. Het oculair van de verrekijker bepaalt hoe breed het gezichtsveld is.
- Lichtsterkte: dit begrip zegt iets over het percentage licht dat de verrekijker kan doorlaten. Uittredepupil x uittredepupil geeft het percentage van de sterkte aan.
- Objectief: het objectief is de lens aan de voorkant van de verrekijker. Des te groter het objectief, des te meer licht er naar binnen valt en des te scherper en duidelijker het beeld wordt. De grootte is het tweede cijfer in de cijfercombinatie van de vergroting.
- Prisma: een verrekijker kan verschillende prisma's hebben. Dit zegt iets over de reflectie van het licht. BK-7 wordt vooral gebruikt in goedkope verrekijkers. BaK-4 prisma wordt gebruikt in middenklasse kijkers. SK15 prisma geeft het helderste beeld.
- Schemergetal: dit zegt iets over hoeveel licht de verrekijker kan absorberen of geven als je deze in het donker of schemer gebruikt. Het schemergetal berekenen kan door de vergroting en de diameter van het objectief met elkaar te vermenigvuldigen. Uit deze uitkomst trek je de wortel om het schemergetal van de verrekijker te berekenen.
- Uittredepupil: in de oculairlenzen van de verrekijker is vaak een cirkel te zien. De oculaire lenzen bevinden zich aan de achterkant. De cirkel is de uittredepupil. De uittredepupil wordt uitgedrukt in een getal. Dit is de diameter van het objectief, gedeeld door de vergroting. Des te hoger het getal van de uittredepupil, des te meer lichtinval.
- Vergroting: de vergroting van een verrekijker bestaat uit 2 getallen en zegt iets over de vergrotingsfactor. Het eerste getal geeft de verhouding aan tussen het beeld dat je ziet en de werkelijkheid. Als dit 8x40 is, vergroot de verrekijker het beeld dat je ziet 8 keer. Het tweede getal geeft in millimeters aan wat de diameter is van de lenzen aan de voorzijde. In het voorbeeld hebben de lenzen dus een diameter van 40 millimeter.
Welke verrekijker past het beste bij jouw wensen?
De termen van een verrekijker begrijpen is belangrijk om een goede keuze te kunnen maken. Zo weet je namelijk zeker dat je een verrekijker koopt die voldoet aan jouw wensen en eisen. Bijvoorbeeld voor het spotten van vogels, het jagen op wild of het observeren van dieren. Natuurlijk kun jij je ook altijd laten adviseren door de experts van Verrekijker Gigant.