• Photo Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
  • Photo Betaal achteraf
  • Photo Scherp geprijsd
  • Photo Persoonlijk advies
Alles over de nachtkijker
15 apr 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

Alles over de nachtkijker: de werking van analoge en digitale nachtkijkers

Een nachtkijker is onmisbaar bij nachtelijk jagen of observeren bij weinig daglicht. Nachtkijkers geven het beeld weer in een spectrum van groene of zwart witte kleuren. Het menselijk oog kan namelijk meer tinten groen dan andere kleuren onderscheiden. Hoe werkt een nachtkijker en welke soorten zijn er? Kies je voor een analoge of een digitale kijker? 

Hoe werkt een nachtkijker of een restlichtversterker? 

Een nachtkijker haalt restlicht uit de directe omgeving. Daarom worden deze jacht verrekijkers ook wel restlichtversterkers genoemd. Bij restlicht kun je denken aan maanlicht, maar bijvoorbeeld ook aan het licht van de sterrenhemel. Een nachtkijker functioneert alleen wanneer er enig restlicht aanwezig is. Bij complete duisternis of overbelichting kun je deze verrekijkers niet gebruiken. In deze situaties is een warmtebeeldcamera een betere optie.  Daarnaast zijn sommige modellen uitgerust met infrarood dat werkt als onzichtbare zaklamp. 

Monoculaire of binoculaire nachtkijker

Over het algemeen zijn nachtkijkers onder te verdelen in 3 soorten. Dit zijn de monoculaire, binoculaire en nachtzichtkijkers. Een monoculaire restlichtversterker heeft maar één buis om het restlicht uit de omgeving te versterken. Je kunt er maar met één oog doorheen kijken. 

Een binoculaire nachtkijker heeft 2 buizen en is geschikt voor 2 ogen. De binoculaire variant is over het algemeen wat duurder, maar voorziet wel in meer comfort tijdens de jacht of observatie. De derde soort is een nachtzichtkijker. Deze kunnen op een geweer gemonteerd worden. Ze worden, samen met een voorzet nachtkijker, het meest gebruikt tijdens de jacht. 

Een analoge of digitale nachtkijker voor jacht of observatie?

Er zijn analoge en digitale restlichtversterkers of nachtkijkers. Een analoge nachtkijker is de meest dure variant, maar tegelijkertijd ook de meest kwetsbare. Als er sprake is van een overvloed aan lichtinval, kan het beeldscherm beschadigen. Er kunnen zwarte stippen ontstaan waardoor het beeld minder scherp wordt. Een digitale nachtkijker heeft dit niet. 

Daardoor kun je deze nachtkijkers ook bij daglicht gebruiken. Ook is dit type wat voordeliger in aanschaf en zijn sommige modellen uitgerust met slimme opties. Er zijn ook digitale nachtkijkers die verbinding met het internet kunnen maken voor de overdracht van data.  

Nachtkijker van 1e, 2e of 3e generatie

1e generatie nachtkijkers

Een nachtkijker uit de eerste generatie kun je gebruiken bij restlicht van de maan of de sterren. Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf en versterken het licht tot circa 1000 keer. 

Object Volle maan Afgaande maan Sterrenhemel Donker
Dieren 200 meter 150 meter 100 meter 75 meter
Personen 250 meter 200 meter 150 meter 100 meter

 

2e generatie nachtkijkers
Nachtkijkers uit de 2e generatie zijn semi- professioneel Ze worden nu ook door particulieren gebruikt tijdens jacht- of wildobservatie. Ze zijn duurder dan nachtkijkers uit de 1e generatie.  

Object Volle maan Afgaande maan Sterrenhemel Donker
Dieren 300 meter 225 meter 175 meter 100 meter
Personen 500 meter 450 meter 300 meter 150 meter

 

3e generatie nachtkijkers
Deze generatie nachtkijkers zijn uitgerust met diverse moderne technologieën. Sommige restlichtkijkers zijn zelfs compatible met het internet of zijn voorzien van bluetooth. Bijvoorbeeld voor het snel overdragen van beelden of data. Nachtkijkers uit de 3e generatie zijn relatief prijzig, maar zijn qua beeld, zicht en scherpte wel het meest hoogwaardig. 


Object Volle maan Afgaande maan Sterrenhemel Donker
Dieren 400 meter 300 meter 225 meter 150 meter
Personen 650 meter 500 meter 375 meter 200 meter

Andere artikelen

15 apr 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

15 apr 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

15 apr 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

15 apr 2024

Verrekijkers, de basisinformatie

Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

15 apr 2024

Hoe stel je je verrekijker af?

Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

15 apr 2024

Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

15 apr 2024

Digiscoping hoe doe je dat?

De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

15 apr 2024

Welke telescoop aanschaffen?

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

15 apr 2024

Bresser: voor iedereen de beste kijker

Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

15 apr 2024

Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

15 apr 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

15 apr 2024

Belangrijk bij verrekijkers

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

15 apr 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

15 apr 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

15 apr 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker.

15 apr 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

15 apr 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

15 apr 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

15 apr 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

15 apr 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

15 apr 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

15 apr 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

15 apr 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

15 apr 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

15 apr 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

15 apr 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

15 apr 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.