• Photo Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
  • Photo Betaal achteraf
  • Photo Scherp geprijsd
  • Photo Persoonlijk advies
Alles wat je moet weten over de richtkijker
15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Wat moet je weten over een richtkijker? Deze telescoopvizieren gebruik je vaak in combinatie met een jachtgeweer. Ze zijn dan ook speciaal ontwikkeld voor de jacht- en schietsport. Een richtkijker monteer je op het geweer en vergroot het beeld dat je ziet. 

Wat is een richtkijker?

Een richtkijker wordt dus ook een spotting scope of telescoop genoemd. Het vizier wordt zo laag mogelijk boven de loop van een jachtgeweer gemonteerd om wild of doelwitten beter in beeld te kunnen brengen. Dat is zeker van belang wanneer het dier of het doelwit zich op een lange afstand bevindt. Met een richtkijker kun je in het veld dus veel precies schieten.

 

Hoe werkt een richtkijker en hoe gebruik je deze? 

Een richtkijker geeft een vergroot beeld. De kijker bevindt zich op de loop van een geweer en wordt zo dicht mogelijk bij het oog geplaatst. Daarbij mogen de ogen of de wimpers de richtkijker niet raken. Dit veroorzaakt een zogenaamd tunnel-zicht waardoor de buitenste randen niet scherp genoeg zijn. Dit kan als vanzelfsprekend gevaarlijke situaties opleveren. 

Als het gehele beeld gevuld en helder is, is de afstand van de richtkijker tot het oog correct. De oogafstand en de lichaamshouding zijn dus bepalend voor de scherpte van het beeld.

Een richtkijker monteren op een geweer

Stap 1. Gebruik eendelige of tweedelige montageringen. Tweedelige montageringen geven meer instellingsmogelijkheden. Eendelige ringen zijn geschikt voor eenvoudige montage. Monteer de ringen vervolgens op de basis of de loop van het wapen of het jachtgeweer. 

Stap 2. Leg de richtkijker in de montageringen zodat deze zich recht boven het wapen bevindt. Vervolgens draai je de ringen stevig aan zonder dat de richtkijker verschuift. Controleer met een waterpas of de richtkijker recht op het geweer geplaatst is. 

Een richtkijker op de juiste manier afstellen

Stap 3. Richt op een doel op een specifieke afstand en pas de vergroting aan naar jouw behoeften. Zorg ervoor dat je een stabiele lichaamshouding aanneemt tijdens het afstellen. 

Stap 4. Neem het midden van het kruishaar als uitgangspunt en richt op het doel door de lens van de richtkijker. Je kunt nu een proefschot lossen. Je kunt de kogelinslag naar wens afstellen met de turrets. Des te hoger de turret, des te hoger de kogelinslag van het geweer.

 

Welke verschillende soorten richtkijkers zijn er?

Dradenkruis

De bekendste soort richtkijker is die met een dradenkruis. Dit is een kruis dat wordt gevormd door een horizontale en een verticale lijn die elkaar in het midden snijden. Door deze lijnen en hun snijpunt in het midden van het beeld, kun je nauwkeuriger schieten op een doelwit. 

Een dradenkruis met dunne lijnen is het meest geschikt als je schiet op een doel dat zich duidelijk kan onderscheiden van de omgeving. Hierbij kun je denken aan een zwarte vogel tegen een helderblauwe lucht. In een meer begroeide omgeving of in het bos zijn dikkere lijnen meer geschikt. Door de dichte begroeiing en de drukke omgeving zijn dunne lijnen lastiger te zien. Een dradenkruis met dikke lijnen geeft wel minder precisie bij het richten.  

Mil dots

Er zijn ook richtkijkers die zijn uitgerust met zogenaamde mil-dots. Deze mil dots verdelen het dradenkruis onder in kleine bollen waarmee je jouw schot kunt corrigeren. Dat kun je doen over een hoek van 1 mil of ook wel milliradiaal genoemd. Als je bijvoorbeeld 1 mil dot corrigeert op een afstand van 25 meter, dan is de correctie dus uiteindelijk 2,5 centimeter. 

IR of illuminated reticle

Deze afkorting staat voor illuminated reticle. Vrij vertaald betekent deze afkorting dat het dradenkruis verlicht is. Heb je een richtkijker die is uitgerust met IR? Dan kun je het draadkruis stapsgewijs verlichten. Bijvoorbeeld in donkere omgevingen of bij schemer. 

Red dot

Een ander systeem is het red dot systeem. Een rode stip in het beeld is het richtmiddel. Ook dit systeem maakt het richten eenvoudiger. De red dot moet zich tijdens het richten namelijk op de prooi of op het doelwit bevinden. Bij richtkijkers uit het goedkope segment moet je het oog zo veel mogelijk recht houden ten opzichte van de rode stip om raak te kunnen schieten. Bij de duurdere richtkijkers schiet je ook raak als je scheef naar de red dot kijkt.

Andere artikelen

15 apr 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

15 apr 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

15 apr 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

15 apr 2024

Verrekijkers, de basisinformatie

Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

15 apr 2024

Hoe stel je je verrekijker af?

Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

15 apr 2024

Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

15 apr 2024

Digiscoping hoe doe je dat?

De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

15 apr 2024

Welke telescoop aanschaffen?

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

15 apr 2024

Bresser: voor iedereen de beste kijker

Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

15 apr 2024

Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

15 apr 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

15 apr 2024

Belangrijk bij verrekijkers

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

15 apr 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

15 apr 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

15 apr 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker.

15 apr 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

15 apr 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

15 apr 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

15 apr 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

15 apr 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

15 apr 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

15 apr 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

15 apr 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

15 apr 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

15 apr 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

15 apr 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

15 apr 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.