Beste jacht verrekijkers
15 apr 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

Beste jacht verrekijkers voor jacht en wild observatie: waar moet je op letten?

Wat is de beste jacht verrekijker voor het jagen op of observeren van wild? Welke specifieke kenmerken zijn belangrijk bij het kopen van een goede verrekijker? Als je jaagt in open of bergachtige gebieden, is het belangrijk dat je wild kunt observeren vanaf een grote afstand. 

Een verrekijker met een vergrotingsfactor van minimaal 10x of 12x is dan noodzakelijk. Toch zijn er nog meer kenmerken waarop je op moet letten als je op zoek bent naar de beste jacht verrekijkers. Zoals onder andere de lensgrootte, de waterbestendigheid en het gezichtsveld.

Belangrijke kenmerken voor de beste verrekijker voor jacht en observatie 

1. De lensgrootte en het prisma

De beste tijden om jagen op wild zijn in de vroege ochtend of in de late avond. Dat betekent dat je een jacht verrekijker nodig hebt die het beeld zo licht mogelijk weergeeft. Een grote lens is daarvoor noodzakelijk. Verrekijkers met grote lenzen vangen meer licht op. Zelfs wanneer het in de vroege ochtenduren of gedurende de avonduren relatief donker is. 

De meeste standaard verrekijkers hebben een objectieflens met een diameter van 42 millimeter. Dit zijn tevens de populairste lens formaten voor jagen en observeren. Een kleine jacht verrekijker heeft doorgaans een lens met een diameter die kan variëren van 20 tot 26 millimeter. Er zijn ook jacht verrekijkers met middelgrote lenzen. Deze jacht verrekijkers worden steeds populairder. Ze hebben een objectieflens van 30-32 millimeter en zijn in staat om veel omgevingslicht op te vangen. Ze zijn licht van gewicht en makkelijk mee te nemen. 

Er zijn ook andere factoren die ervoor zorgen dat de beste jacht verrekijkers meer licht kunnen overdragen. Zoals de manier waarop de lenzen zijn vervaardigd, maar ook de coating van de lenzen en het prisma hebben invloed op de totale lichtdoorlatendheid. 

Tip! Als je kiest voor een jacht verrekijker met een grote lens, krijg je ook te maken met een minpuntje. Deze verrekijkers zijn namelijk zwaarder qua gewicht, maar tegelijkertijd ook duurder. De keuze tussen een kleine, medium of grote lens is dus ook van praktische aard. 

2. Vergrotingsfactor en het gezichtsveld 

Ook de vergrotingsfactor en het gezichtsveld of FOV zijn iets om op te letten als je de beste verrekijker voor wild en observatie wilt kopen. Deze afkorting staat voor Field of View. Een verrekijker met een hoge vergrotingsfactor is namelijk niet automatisch een goede koop. 

Een groter vergrotingsfactor maakt het moeilijker om het beeld te stabiliseren. Tijdens het vasthouden van de verrekijker zal zelfs de kleinste beweging een onduidelijk of bewogen beeld geven. Dat wil je liever voorkomen tijdens het jagen op wild of het observeren ervan. 

Een grote vergrotingsfactor maakt ook het gezichtsveld kleiner. Des te kleiner de FOV of het gezichtsveld, des te moeilijker het is om wild te spotten dat zich vlak voor je bevindt. Dat geldt zeker voor de snelle dieren, zoals konijnen, herten, vossen en reeën bijvoorbeeld. 

Met een jacht verrekijker met een brede FOV kun je wel een groter gebied verkennen. Bij het kiezen van een verrekijker met vergrotingsfactor, is het dus belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin je het meeste jaagt. In een meer open gebied mag de vergrotingsfactor bij voorkeur groter zijn dan wanneer je voornamelijk jaagt in het bos. 

Tip! Jaag je voornamelijk op wild in het bos? Kies dan voor een jacht verrekijker met een breed gezichtsveld. Deze moet voldoende licht op kunnen vangen. Een 8x42 jacht verrekijker is dan een goede keuze. Als je liever een kleine verrekijker wilt kopen voor jagen en wild observeren in het bos, is een 8x30 of 8x32 verrekijker een meer verstandige keuze.

3. Weersbestendigheid en schokbestendigheid

Jagen en wild observeren doe je in de buitenlucht. Dat betekent dat de apparatuur die je bij je draagt, weerbestendig moet zijn. Tegen water en vocht, maar natuurlijk ook tegen mist. Een goede jacht verrekijker is verzegeld en op een specifieke manier gevuld. De beste weersbestendige verrekijkers zijn gevuld met argon- of stikstof gas. Dit voorkomt condens in de verrekijker dat veroorzaakt kan worden door schommelende temperaturen. Een goede jacht verrekijker heeft ook een rubberen omhulsel die bestand is tegen vallen en stoten. 

De beste verrekijker voor elke jager

Elk vorm van jagen vereist een goede verrekijker. Tijdens de jacht of de observatie van wild is een goede vergroting namelijk net zo belangrijk als een jachtgeweer. Hiermee kun je de omgeving waarin je jaagt observeren, maar ook makkelijker dichter bij het doelwit komen. 

Voor het verkrijgen van een beter zicht, maar ook voor het bepalen van de soort wild of het geslacht. Een jacht verrekijker gebruik je ook om te kunnen beoordelen hoe makkelijk het doelwit te bereiken is. Door te letten op de bovenstaande specificaties en kenmerken, wordt het kopen van een goede jacht verrekijker die aan jouw eisen voldoet een stuk eenvoudiger.

Andere artikelen

15 apr 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

15 apr 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

15 apr 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

15 apr 2024

Verrekijkers, de basisinformatie

Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

15 apr 2024

Hoe stel je je verrekijker af?

Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

15 apr 2024

Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

15 apr 2024

Digiscoping hoe doe je dat?

De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

15 apr 2024

Welke telescoop aanschaffen?

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

15 apr 2024

Bresser: voor iedereen de beste kijker

Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

15 apr 2024

Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

15 apr 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

15 apr 2024

Belangrijk bij verrekijkers

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

15 apr 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

15 apr 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

15 apr 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker.

15 apr 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

15 apr 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

15 apr 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

15 apr 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

15 apr 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

15 apr 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

15 apr 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

15 apr 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

15 apr 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

15 apr 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

15 apr 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

15 apr 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.