Meteen naar de content
Betaal achteraf
Scherp geprijsd
Persoonlijk advies
Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
Betaal achteraf
Scherp geprijsd
Persoonlijk advies
Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
De spotting scope, alles wat je erover moet weten

De spotting scope, alles wat je erover moet weten

Het is namelijk vaak geschikt om te kijken naar een afstand verder dan een verrekijker kan. De vergroting van een spottings scope is ook een stuk hoger. Deze is zelfs zo hoog dat wanneer je hem met je handen vast houdt, je er niet lang doorheen kunt kijken. Doordat het beeld zo vergroot is, heeft zelfs de kleinste beweging effect op je beeld.

De gemiddelde spotting scope is daarnaast ook iets zwaarder dan een verrekijker. Om deze twee redenen is het het gemakkelijkste om een spottings scope te gebruiken op een statief. Hierdoor heb je namelijk rustig beeld dat niet schokt door de trillingen van je handen. Je kunt er dan dus ook optimaal gebruik van maken en genieten van de vergroting, de scherpte van het beeld en de helderheid. Een spotting scope is ideaal wanneer je bijvoorbeeld urenlang vogels wilt bestuderen.

Twee soorten glas

De lens van een verrekijker wordt gemaakt van kroonglas en deze kun je onderverdelen in twee verschillende soorten: BK-7 en BaK-4. Deze hebben allebei zo hun eigen voor- en nadelen. BK-7 glas heeft een hoge brekingsindex dat ervoor zorgt dat het beeld heel goed en duidelijk is. Dit is natuurlijk erg belangrijk bij een verrekijker. Het is gemakkelijk om te produceren, waardoor het vaak goedkoper is dan een verrekijker met BaK-4 glas. Om deze reden wordt BK-7 glas dan ook vaak gebruikt in de wat goedkopere modellen verrekijker.

Een verrekijker met BaK-4 glas is dus vaak iets duurder, maar je krijgt dan ook een betere kwaliteit. Het is namelijk gemaakt van barium kroonglas en heeft daardoor een hogere brekingsindex. Hierdoor geeft een verrekijker dat gemaakt is van BaK-4 glas dus mooier en beter beeld dan een verrekijker van BK-7 glas. Doordat het producten van BaK-4 glas duurder is, zijn deze verrekijkers ook meteen een stuk duurder.

Field of view

Wanneer je een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, moet je ook nog kijken naar het gezichtsveld, oftewel de FOV. Dit is de breedte van het beeld dat je ziet door de verrekijker en er wordt altijd uitgegaan van 1000 meter. Dat wil dus zeggen dat wanneer je een gezichtsveld hebt van 135 meter op 1000 meter, dat je dan door de lenzen van de verrekijker 135 meter breed ziet. Als je een kijker hebt met een hoge vergroting, dan heb je ook een minder breed beeld.

Over het algemeen kun je rustiger kijken naarmate je gezichtsveld breder is. Dit komt omdat je dan in één oogopslag gemakkelijk alles kunt zien, waardoor je je hoofd niet hoeft te draaien. Hierdoor kun je dus heel gemakkelijk de beweging van een dier volgen, wat ideaal is op safari of wanneer je vogels gaat spotten.

Terug naar blog