De coating
De laag die aangebracht wordt op de lens van de verrekijker heet de coating. Hiermee kunt je de kwaliteit van de lens flink verbeteren. Een coating zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder last hebt van reflectie wanneer je door de verrekijker kijkt. Daarnaast helpt het ook met de lichtgevoeligheid waardoor je beter kunt kijken wanneer er minder licht is.
Een coating kan er verder ook nog voor zorgen dat de kleuren die je ziet mooi en helder zijn. Let er wel op dat wanneer je een verrekijker hebt waarvan de lenzen een coating hebben, je hier niet met je vingers aan zit. Deze coating wordt namelijk aangetast door het zuur dat in je huidvet zit.
Een verrekijker met een coating wordt op drie verschillende manieren benoemd. Zo heb je coated, multi-coated en fully multi-coated. Uiteraard zit er een verschil tussen deze coatings. Als je verrekijker gewoon coated is, dan betekent dat dat minstens één van alle lenzen een coating heeft. Als alle lenzen van de kijkers minstens één coating laag hebben, dan is hij multi-coated.
Wanneer alle lenzen van de verrekijker meerdere lagen coating hebben, dan heeft hij een fully multi-coating. Meestal geldt dat hoe meer coatinglagen het apparaat heeft, hoe duurder hij is.
Het onderhoud van de verrekijker
Om ervoor te zorgen dat je verrekijker zo lang mogelijk meegaat, moet je deze goed onderhouden. Wanneer je hem goed onderhoudt, kan hij wel een leven lang meegaan.
Hiervoor is het belangrijk dat je een paar tips opvolgt. Zo is het ten eerste heel belangrijk dat je je verrekijker nooit in de zon zet. Een verrekijker vergroot natuurlijk, wat betekent dat de glazen als een vergrootglas werken.
Als de zon hier op komt, dan kan de binnenkant van de kijker smelten omdat de zonnestralen ook vergroot worden. Vandaar dat het erg belangrijk is om de verrekijker uit de zon te houden en om altijd beschermdoppen op de lenzen te doen wanneer je hem niet gebruikt.
Daarnaast kun je hem natuurlijk ook het beste bewaren in een speciale draagtas. Houd er verder ook rekening mee dat je de verrekijker niet in de auto op het dashboard laat liggen, omdat de temperatuur hier erg snel op kan lopen waardoor het erg heet kan worden in een auto.
De meeste verrekijkers kunnen wel tegen wat water, maar dat betekent niet dat je hem ook nat weg moet stoppen. Let er dus op dat je hem altijd goed droog maakt voordat je de verrekijker weg stopt. Om echt helemaal zeker te zijn van je zaak, kun je het beste de verrekijker op laten drogen op kamertemperatuur om hem vervolgens op te bergen.