Digiscoping: hoe werkt het en wat heb je nodig?
Hoe werkt digiscoping en belangrijker nog, welke onderdelen heb je hiervoor nodig? Digiscoping is het maken van foto's via een spotting scope of een telescoop. Dat doe je met een digitale camera die je met een adapter op de telescoop plaatst. Digiscoping biedt veel voordelen als je dieren en vogels op grote afstand haarscherp wilt kunnen vastleggen.
Digiscoping wordt dan ook veel toegepast door vogelspotters en tijdens het observeren van wild. De digitale beelden kun je direct controleren en doorsturen naar je computer. Daar kun je de foto’s opslaan of optimaliseren en bewerken. Wat heb je nodig voor digiscoping?
Digiscoping: de telescoop lens als verlengstuk van je camera
Alles wordt digitaler en dat geldt ook voor de manier waarop we beelden vastleggen tijdens het observeren van wild of het spotten van vogels of vliegtuigen. Met digiscoping combineer je het gebruik van de verrekijker of spotting scope én een digitale camera. Dat zorgt ervoor dat de telescoop een verlengstuk wordt van de camera lens. Dat betekent dat je tijdens het jagen, spotten of observeren van vogels en voorwerpen digitale beelden kunt maken.
Digiscoping voor vogelspotten en observatie: de voordelen
Digiscoping heeft ontzettend veel voordelen. In de eerste plaats omdat de telescoop die je gebruikt multifunctioneel wordt. Je kunt niet alleen waarnemen wat je ziet, maar tegelijkertijd ook haarscherpe digitale foto’s maken. Zelfs wanneer jij jezelf op grote afstand bevindt. Iets wat met de zoom van een smartphone of een digitale camera vrijwel niet mogelijk is.
- Beelden waarnemen, vastleggen, bewerken en delen
- Spotting scope voor digiscoping is goedkoper dan een televoorzetlens
- Scherpe fotografie op grote afstand
- Foto’s maken van dieren in hun natuurlijke omgeving zonder ze te storen
Digiscoping heeft ook als voordeel dat je de beelden direct kunt controleren, opslaan en op een later tijdstip kunt bewerken.Digiscoping is ook goedkoper dan het gebruik van een telelens of een SLR camera. Ook kun je met deze techniek op gepaste afstand blijven. Je hoeft de natuurlijke leefomgeving van de dieren of het landschap dus niet te verstoren.
Welke onderdelen heb je nodig voor digiscoping?
Een digitale camera kun je niet aansluiten op een binoculaire verrekijker. Voor digiscoping heb je een speciale telescoop nodig. Dit wordt ook wel een spotting scope genoemd. Dit is een telescoop met een vergroting die tot 70x sterker is dan een binoculaire verrekijker.
Het oculair van deze verrekijkers is eenvoudig verstelbaar voor handmatig in- en uitzoomen. Een spotting scope gebruik je met slechts één oog. Dit wordt ook wel een monoculaire verrekijker genoemd. Daarnaast zijn spotting scopes voorzien van grote objectieven van 60 tot 100 millimeter. Dit voorziet je in elke situatie van een zeer helder en scherp beeld.
- Digitale camera
- Spotting scope
- Adapter of verbindingsstuk voor de camera
- Statief voor de spotting scope
- Afstandsbediening (optioneel)
Daarnaast heb je een digitale camera of een compact SLR-camera nodig. Om de digitale camera op de spotting scope te kunnen bevestigen, heb je een speciale adapter of een verbindingsstuk nodig.
Voor digiscoping is tevens een statief belangrijk. Het statief is noodzakelijk voor de stabiliteit van het beeld. Optioneel kun je kiezen voor een draadloze of een bedrade afstandsbediening voor het maken van de scherpste foto’s, ook bij weinig licht.
De beste spotting scope merken voor digiscoping
KOWA is één van de topmerken met een serie spotting scopes voor digiscoping. De telescopen worden geleverd inclusief een adapter voor een digitale camera. Er is tevens een T2 ring beschikbaar voor als je een spiegelreflexcamera wilt gebruiken voor digiscoping.
Vortex heeft een systeem waarbij je de spiegelreflexcamera en de lens aan de spotting scope kunt bevestigen. De LB22 van Outdoor Club heeft universele camera-adapters voor spotting scopes van uitstekende kwaliteit. Konus is een merk dat professionele spotting scopes biedt met uitstekende coatings, fluorite lenzen en extra grote objectieven.