Hoe stel je je verrekijker af?
Hoe stel je jouw verrekijker op de juiste manier af? Belangrijk, want daardoor ben je altijd zeker van een perfect scherp beeld. De oogschelp, de breedte en de dioptrie van de verrekijker op de juiste manier afstellen is noodzakelijk. Elk oog is namelijk verschillend.
Jouw verrekijker perfect afstellen in 3 stappen
1. Verrekijker instellen: begin met de oogschelpen
De oogschelpen zeggen alles over de afstand van jouw ogen tot de verrekijker. De juiste afstand is belangrijk omdat dit zorgt voor een scherp beeld en een breed zichtveld. De oogschelpen kun je dan ook intrekken en uittrekken. Welke stand voor jou prettig is, is ook afhankelijk of je brildragend bent of niet. In dat geval draai je de oogschelpen verder uit.
Wat is het gezichtsveld van een verrekijker?
Met het gezichtsveld wordt het beeld bedoeld dat zichtbaar is door de verrekijker. De grootte van het gezichtsveld hangt af van de vergroting, de afstand van het object en de groothoek van de verrekijker. Des te hoger de vergroting, des te smaller het gezichtsveld is. Het gezichtsveld van een verrekijker wordt uitgedrukt in meters en in graden. Een voorbeeld:
Een object bevindt zich op 1000 meter afstand. Bij een zevenvoudige vergroting is de hoek 7,1°. Op 1000 meter afstand kun je dus 124 meter ver zien. Er zijn ook verrekijkers met een groter gezichtsveld. Deze hebben meer "groothoek" en zijn natuurlijker om door te kijken.
2. Breedte van de verrekijker instellen
Ook de breedte tussen beide ogen is voor iedereen verschillend. Daarom kun je een verrekijker breder en smaller maken. Als je de verrekijker voor je ogen houdt, kun je de behuizing knikken. Om de juiste breedte te bepalen voor jouw ogen, werk je vanaf de smalste stand naar de breedste. Houd een target voor ogen op circa 100 meter afstand. Ontstaat er een volledig beeld dat scherp genoeg is zonder zwarte omrandingen? Dan heb je de breedte van jouw verrekijker op de juiste manier ingesteld voor jouw oogafstand.
3. Dioptrie en scherpstellen van de verrekijker
Het aanpassen van de dioptrie is soms nodig als je niet in beide ogen hetzelfde zicht hebt. Je kunt de dioptrie van jouw verrekijker dan aanpassen. Daarvoor kun je het beste een object op circa 100 meter in het vizier nemen. Scherpstellen doe je vervolgens door aan het dioptrie stelwieltje te draaien. Deze vind je in de meeste gevallen op het rechter oculair. Je kunt jouw ogen het beste één voor één scherpstellen. Bijvoorbeeld eerst links en dan rechts.
Ik zie dubbel door mijn verrekijker: wat is er aan de hand?
Als jouw verrekijker ook na het instellen een dubbel beeld blijft geven, kan dat verschillende oorzaken hebben. Als de verrekijker valt of wordt blootgesteld aan langdurige trillingen, bijvoorbeeld in de auto, kunnen de interne prisma’s verschuiven. Een dubbel beeld kan dus betekenen dat de verrekijker niet meer op de juiste manier is uitgelijnd. Je ziet dan 2 aparte beelden in plaats van 1 groot gezichtsveld. Het resultaat is dan vaak een "dubbel zicht”.