Richtkijker: Koopadvies

Richtkijker koopadvies: alles wat je moet weten over richtkijkers 

Wil je een richtkijker kopen voor op een geweer? Dan is het belangrijk om te weten wat de verschillende termen en getallen betekenen en welke functie ze hebben. Zoals mil dots, het dradenkruis en de sidewheel bijvoorbeeld. Welke richtkijker heb je nodig voor welk doel? Er zijn namelijk varianten die speciaal geschikt zijn voor de drijf- en drukjacht en de schietsport. Met het onderstaande koopadvies weet je precies welke richtkijker geschikt is voor jou.

Wat is een richtkijker voor op een geweer? 

Een richtkijker is een optisch hulpstuk dat je kunt gebruiken in combinatie met een jachtgeweer. Bijvoorbeeld tijdens de drijfjacht of verschillende disciplines in de schietsport. Een richtkijker wordt op het geweer gemonteerd en vergroot het beeld dat je waarneemt. Daardoor kun je exacter schieten op een target dat zich op een grote afstand bevindt.  

Koopadvies: waarvoor ga je de richtkijker gebruiken?

Het is belangrijk dat de richtkijker op de juiste manier is afgesteld voor het doeleinde. Je kunt ze gebruiken tijdens de drijfjacht, de drukjacht of de diverse onderdelen van de schietsport. 

  • Drukjacht: tijdens de drukjacht is een richtkijker met een verstelbare vergroting het meest ideaal. Je kunt deze naar wens instellen wanneer je een dier in stilte benadert vanaf verschillende afstanden. Tijdens deze vorm van jagen is daar meer tijd voor. 
  • Drijfjacht: als wild wordt opgedreven komt het in beweging. Je wilt jouw target dus niet alleen goed, maar ook snel volgen. Een kleine vergroting is dan het meest ideaal. Op deze manier kun je het doelwit veel makkelijker volgen. Ook op een grote afstand. 
  • Schietsport: een richtkijker wordt ook gebruikt tijdens verschillende disciplines in de schietsport. Hier worden zowel richtkijkers met een kleine als een grote vergroting gebruikt. Ze worden in de meeste gevallen afgestemd op de behoefte van de schutter. 

Koopadvies: belangrijke termen bij kopen van een richtkijker

AO of Adjustable Objective

De afkorting AO staat voor Adjustable Objective of verstelbare lens. Als je een richtkijker wilt kopen met een AO, betekent dit dat je het brandpunt van de lens kunt verstellen. Op deze manier is de richtkijker voor verschillende afstanden scherp gesteld. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de richtkijker, maar ook van de kwaliteit van de lens.

Dradenkruis

Het dradenkruis is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een richtkijker. Dit is het ronde element dat zich bovenop de kijker bevindt. Binnenin zie je een horizontale en een verticale lijn die elkaar exact in het midden kruisen. Als je een richtkijker met een goed zichtbaar dradenkruis wilt kopen, is het heel belangrijk om op de dikte van de lijnen te letten. 

Dikke lijnen zijn namelijk veel beter zichtbaar. Dat is een voordeel als je jaagt of schiet in een complexe omgeving of voor een drukke achtergrond. Zoals dichte begroeiing, een compacte houtwal of een bos. Een nadeel is dat een dradenkruis met dikke lijnen minder precies is dan dunne lijnen. Het duplex dradenkruis combineert de voordelen van beide soorten lijnen. 

Dradenkruis met Mil Dots

Er zijn ook richtkijkers die zijn voorzien van een dradenkruis waarbij de lijnen onderbroken zijn door bolletjes of streepjes. Dit worden ook wel Mil Dots genoemd. De bolletjes of strepen staan zo uit elkaar dat je een schot of beeld constant met een milli-radicaal kan corrigeren. Als je de schietrichting bijvoorbeeld wijzigt met één mil-dot op een afstand van 100 meter, dan zou dit overeenkomen met een correctie van 10 centimeter op jouw target of object.

Dradenkruis met een Red Dot systeem

Je kunt ook een richtkijker kopen die voorzien is van een dradenkruis met een Red Dot systeem. In dat geval zie je een centrale rode punt in beeld tijdens het richten op een doel. Je hoeft er in dat geval alleen maar voor te zorgen dat de rode punt zich op het doel bevindt. Een richtkijker met Red Dot systeem uit het duurdere segment zijn vaak ook parallaxvrij. Dat betekent dat je ook heel exact kunt schieten als je geen rechte positie kunt aannemen.  

Dradenkruis met IR

Er zijn ook richtkijkers die een dradenkruis met IR hebben. De afkorting staat voor Illuminated Reticle. Het dradenkruis is dus verlicht. Dat is zeker een voordeel wanneer je jaagt in het donker of bij weinig daglicht. De verlichting is naar wens in te stellen. 

FoV of Field of View 

FoV staat voor Field of View en zegt iets over het gezichtsveld. Dit is de breedte van het daadwerkelijk waargenomen beeld door de richtkijker. Het gezichtsveld wordt meestal aangegeven in graden of breedte op een bepaalde afstand. Des te breder de Field of View of het gezichtsveld van de richtkijker, des te makkelijker het is om een target waar te nemen. 

Sidewheel van een richtkijker

Met een sidewheel kun je een richtkijker heel nauwkeurig scherpstellen. Deze accessoires worden over de focusknop van de richtkijker geschoven. Het is wel belangrijk om een sidewheel te ijken, voordat je deze in gebruik neemt. Dat maakt het schot nog exacter.  

Veelgestelde vragen over het kopen van een richtkijker

Wat is na-richten met een richtkijker? 

Zeker bij het schieten op grote afstand is nauwkeurigheid belangrijk. De kleinste beweging van de richtkijker kan een grote afwijking tot gevolg hebben. Narichten betekent het blijven aannemen van een goede schiethouding, ook als het schot eenmaal gelost. Het duurt namelijk eventjes voordat de kogel de loop van het jachtgeweer helemaal heeft verlaten. 

Wat betekenen de getallen op een richtkijker?

Als je een richtkijker wilt kopen dan is deze vaak voorzien van een reeks getallen. Zoals 5x65 bijvoorbeeld. Het eerste getal is de vergroting van de lens. Het tweede getal achter het kruis zegt iets over de diameter van de lens en dus ook hoeveel licht deze door kan laten. 

Terug naar blog