• Photo Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
  • Photo Betaal achteraf
  • Photo Scherp geprijsd
  • Photo Persoonlijk advies
Wat is een spotting scope?
15 apr 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

Wat is een spotting scope precies?

Soms is een verrekijker niet goed genoeg voor waar jij hem voor wil gebruiken. Als je een hogere vergroting sterkte nodig hebt, kun je kiezen voor een spotting scope. Dit apparaat is geschikt wanneer je wilde dieren, vogels of bijvoorbeeld vliegtuigen wilt spotten.

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens. Deze grote objectieflens zorgt er ook voor dat er genoeg licht binnenkomt wanneer je er doorheen kijkt.

Er wordt wel aangeraden om een spottings scope op een statief te zetten zodat je altijd stabiel beeld hebt. Als je hem in de hand vasthoudt, kan hij namelijk snel gaan schokken en dat is niet fijn kijken.

Waaruit bestaat een spotting scope

Meestal bestaat een spotting scope uit twee aparte onderdelen, namelijk de body en de oculair. Je kunt dit zelf ook mixen door bijvoorbeeld een andere oculair op de body te zetten.

Dit is erg handig wanneer je twee verschillende oculairs hebt met allebei een andere vergroting waarde. Zo heb je voor elk moment een geschikte spotting scope! Het kan echter ook zo zijn dat je spotting scope niet modulair is.

Het is dan niet mogelijk om er een andere oculair op te zitten omdat de body en de oculair dan één geheel zijn.
 

De getallen van een spotting scope

Over het algemeen lijken de cijfers van een spottings scope veel op die van een verrekijker. Wanneer je hier dus al bekend mee bent, is dit wel handig om te weten. De glastechnieken en de getallen van een verrekijker zijn namelijk hetzelfde bij een spotting scope.

Als een spotting scope bijvoorbeeld 8x40 heeft, dan wil dat zeggen dat hij het beeld dat je ziet 8 keer heeft vergroot. De 40 staat voor de diameter van de lens aan de voorkant van de kijker. Hoe groter deze lens is, hoe meer licht er binnen kan vallen waardoor het beeld ook steeds helderder wordt.
 

Glastechniek van een spotting scope

Verder kun je bij een spotting scope kiezen uit drie verschillende soorten glas. De twee meest voorkomende zijn BK-7 en BaK-4 glas. BK-7 is borosilicaat kroonglas en is de goedkopere van de twee. Het heeft een relatief kleine brekingsindex waardoor je lichtverlies hebt.

Dit is overdag niet zo’n ramp, maar zorgt bij schemering voor minder goed beeld. Iets beter glas is BaK-4. Het heeft namelijk een hogere brekingsindex, waardoor het beeld dat je ziet ook beter is. Tot slot heb je ook nog verrekijkers met hoge kwaliteit glas, namelijk SK15. Het geeft heel helder beeld met een hoog contrast.
 

Vergroten met een spotting scope

Bij een spotting scope kun je vaak ook inzoomen. Dit is dan ook de reden dat er vaak meerdere getallen staan voor de x, bijvoorbeeld 30-70x60. De spotting scope vergroot dan minstens 30 keer en je kunt inzoomen tot een vergroting van 70 keer.

Dit inzoomen gaat heel soepel waardoor je gerust een dier eerst in een vergroting van 30 keer te kijken om vervolgens in te zoomen tot een vergroting van 70 keer. Let er wel op dat hoe meer je inzoomt, hoe meer het beeld gevoelig is voor trillingen. Het beeld kan al gaan trillen van de wind of wanneer de spotting scope beweegt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, kun je natuurlijk een statief gebruiken.
 

De objectiefdiameter

Het getal dat na de x komt, is het objectiefdiameter. Als die dus bijvoorbeeld 70 is, dan wil dat zeggen dat het objectiefdiameter 70 millimeter is. Hoe groter dit getal is, hoe groter de spotting scope dus is en hoe meer licht er doorheen kan vallen. Dit zorgt er dan weer voor dat het beeld ook beter is.

Het nadeel hiervan is dat het gewicht ook hoger is. Er is namelijk meer glas, wat natuurlijk voor extra gewicht zorgt en het gehele toestel wordt ook groter. Dit maakt het niet alleen moeilijker om het apparaat mee te nemen, maar zorgt er ook voor dat de optimale balans moeilijker te vinden kan zijn. Als je de spotting scope op een vaste locatie gaat gebruiken, kun je gerust kiezen voor een objectiefdiameter van 75 millimeter.

De grootte en het gewicht maakt dan namelijk niet zoveel uit en deze modellen vangen heel veel licht op. Als je de spottings scope veel mee wil nemen naar locaties, dan kun je wellicht beter kiezen voor een model met een objectiefdiameter van maximaal 65 millimeter. Deze zijn namelijk licht van gewicht, compact en daardoor ook gemakkelijker om mee te nemen.
 

Gehoekte of rechte spottings scope

Je kunt tot slot ook nog kiezen tussen een rechte spotting scope of een model met een hoek erin. Allebei de modellen hebben zo hun eigen voordelen. Bij een gehoekt model moet je van schuin bovenaf in de spotting scope kijken.

Hierdoor is het gemakkelijker om mee te bewegen wanneer je bijvoorbeeld naar een dier kijkt dat beweegt en zich verplaatst. Daarnaast is het ook gemakkelijker om een gehoekte spotting scope te delen met andere mensen die aan het observeren zijn. Als hij namelijk op een bepaalde hoogte in staat gesteld, dan kun je heel gemakkelijk door de oculair kijken.

Bij een rechte spotting scope kun je, zoals de naam al zegt, recht van achter in de spotting scope kijken. Dit is erg handig wanneer je de spotting scope gebruikt tijdens het jagen. Het kijken gaat namelijk in dezelfde lijn als jouw gezichtsveld, waardoor alleen maar hoeft te richten en te schieten tijdens de jacht.

Daarnaast is een rechte spotting scope ook fijn positie als je hem op het raam van de auto wilt bevestigen. Ook wanneer je tijdens het jagen op de grond ligt, is een rechte spotting scope fijner om te gebruiken. 

Andere artikelen

15 apr 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

15 apr 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

15 apr 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

15 apr 2024

Verrekijkers, de basisinformatie

Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

15 apr 2024

Hoe stel je je verrekijker af?

Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

15 apr 2024

Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

15 apr 2024

Digiscoping hoe doe je dat?

De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

15 apr 2024

Welke telescoop aanschaffen?

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

15 apr 2024

Bresser: voor iedereen de beste kijker

Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

15 apr 2024

Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

15 apr 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

15 apr 2024

Belangrijk bij verrekijkers

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

15 apr 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

15 apr 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

15 apr 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker.

15 apr 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

15 apr 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

15 apr 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

15 apr 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

15 apr 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

15 apr 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

15 apr 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

15 apr 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

15 apr 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

15 apr 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

15 apr 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

15 apr 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.