Zo kies je de juiste verrekijker
15 apr 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

Zo kies je de juiste verrekijker

Je wilt graag een verrekijker aanschaffen, maar wat is een goede verrekijker? Welke verrekijker kopen voor jouw beoogde doeleinde? Hieronder volgt uitleg over de werking van de kijker, de diverse soorten en verduidelijking van de belangrijkste begrippen en technische termen om je te helpen de juiste verrekijker te kiezen.

De werking van de verrekijker

De verrekijker, uitgevonden door de Nederlandse Hans Lippershey in 1608, is een optisch instrument dat een object op grote afstand vergroot weergeeft. Allereerst ontworpen met een negatieve lens, maar hedendaagse verrekijkers zijn voorzien van prismalenzen, waardoor je het beeld gewoon rechtop ziet.

Het objectief aan de voorzijde van de verrekijker ontvangt het licht en stuurt het naar het prisma. Daar wordt het beeld gespiegeld en doorgegeven aan het oculair. Het oculair zorgt uiteindelijk voor de vergroting van het objectbeeld. De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s.

Monokijkers

Voorbeelden van dit type kijker zijn bijvoorbeeld de spotting scope, voornamelijk gebruikt voor vogels en vliegtuigen spotten, de telescoop, om de astronomische wereld waar te nemen, en de richtkijker op een geweer dat bij de jachtsport helpt nauwkeurig te schieten. Een monokijker heeft meestal grotere objectieflenzen en een hogere vergrotingsfactor en dient daarom vaak op een statief geplaatst te worden. Dit type kijker, met uitzondering van de richtkijker, is dus niet echt handzaam en lastiger te verplaatsen.

Binoculaire verrekijkers

Deze groep is op te delen in twee soorten verrekijkers; Dakkant- en Porrokijkers. De dakkantkijker is slanker omdat het licht op een lineaire wijze door de kijker wordt gestuurd. Dit zorgt voor een compacter geheel, maar is door het complexere prismasysteem vaak ook iets duurder. Dit model is luchtdichter, maar geeft met gebruik van dezelfde objectieven minder licht door. De porrokijker is een breder model doordat het beeld via een N-knik wordt getransporteerd. Dit heeft als voordeel dat er minder lichtverlies is en het beeld meer diepte heeft.

De getallen en technische termen

Om een verrekijker te kunnen beoordelen en bepaalde modellen correct te kunnen vergelijken is het belangrijk het verrekijkerjargon te begrijpen. In ieder geval de meest gebruikte begrippen en getallen. Hieronder worden er een aantal kort uitgelegd.

Vergroting

In de omschrijving van een model staat altijd eerst een getallencombinatie, bijvoorbeeld Konus verrekijker 8x42. Het eerste getal staat voor de vergroting. In dit voorbeeld betekent het dus dat de verrekijker het object 8 maal dichterbij brengt dan met het blote oog te zien is. Uiteraard is een zeer hoge vergrotingsfactor verleidelijk, maar het is dan ook moeilijker om het beeld stil te houden, het zichtveld wordt kleiner en het beeld minder scherp.

Welke vergroting voor welk doeleinde. Lage vergroting (4x-6x), voor sportevenementenconcertentheater. Gemiddelde vergroting (7x-10x), voor universeel gebruik, jachtvogels kijken. Hoge vergroting (10x of meer), voor ver verwijderde. objecten, astronomievliegtuigen spotten.

    Objectief

    Een objectief is de lens aan de voorzijde van de verrekijker. Het tweede getal in het voorbeeld verwijst naar de diameter van de lens. Hoe groter de lens, hoe meer lichtinval. Een groter objectief zorgt dus voor een scherper en helder beeld. Ideaal in situaties waarbij de lichtomstandigheden niet optimaal zijn, zoals een donker bos of dieren spotten tijdens schemertijd. 

    Welke objectiefdiameter voor welk doeleinde:

    • Minder dan 40mm, voor situaties met volop licht
    • 40-50mm, voor gemiddeld licht
    • Meer dan 50mm, voor schemerlicht en objecten op grote afstand.

    Coating

    De objectieven van een verrekijker kunnen voorzien worden van speciale coating lagen. Dit zorgt voor vermindering van schittering, voorkomt doorlating van schadelijke UV-stralingen of realiseert een beter contrast. Een verrekijker kan voorzien zijn van een coating, Multi-coating of Full Multi-coating. Zie je een kleur op de objectieven dan zijn deze voorzien van een bepaald soort coating. In vakjargon wordt dit vaak als volgt afgekort, bijvoorbeeld FMC voor Full Multi-coating.

    Gewicht

    Het gewicht van de verrekijker wordt altijd in aantal gram weergegeven. Het is geheel persoonsafhankelijk of je voor een lichtgewicht verrekijker of een zwaarder exemplaar wilt gaan. Neem je de verrekijker mee op reis of naar een evenement, dan is het raadzaam voor een compact en handzaam model te gaan. Deze neemt niet veel plaats in en is gemakkelijk te hanteren zonder de noodzaak van een statief.

    Uittredepupil

    Wanneer je een verrekijker op armafstand bekijkt dan is er in de oculairlenzen een cirkel te zien. Dit is de uittredepupil. De vorm van de uittredepupil is een goede indicatie voor de lenskwaliteit. Is de vorm prefect rond dan kun je uitgaan van kwalitatief hoogwaardige lenzen. De uittredepupil staat vermeld als een getal, de objectiefdiameter gedeeld door de vergrotingsfactor. Hoe hoger het getal, des te meer lichtinval.

    Andere artikelen

    15 apr 2024

    Richtkijker: Koopadvies

    AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

    15 apr 2024

    Zo kies je de juiste verrekijker

    De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

    15 apr 2024

    Welk doeleinde, welke verrekijker?

    De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

    15 apr 2024

    Verrekijkers, de basisinformatie

    Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

    15 apr 2024

    Hoe stel je je verrekijker af?

    Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

    15 apr 2024

    Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

    Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

    15 apr 2024

    Digiscoping hoe doe je dat?

    De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

    15 apr 2024

    Welke telescoop aanschaffen?

    Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

    15 apr 2024

    Bresser: voor iedereen de beste kijker

    Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

    15 apr 2024

    Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

    Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

    15 apr 2024

    Alles over de nachtkijker

    Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

    15 apr 2024

    Alles wat je moet weten over de richtkijker

    Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

    15 apr 2024

    Belangrijk bij verrekijkers

    Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

    15 apr 2024

    De verrekijker en zijn werking

    De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

    15 apr 2024

    Alles wat je moet weten over de spotting scope

    Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

    15 apr 2024

    Beste jacht verrekijkers

    Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

    15 apr 2024

    NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

    Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker.

    15 apr 2024

    Welke telescoop voor kinderen kopen

    Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

    15 apr 2024

    Zo kies je het juiste vergrootglas

    Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

    15 apr 2024

    Wat is een spotting scope?

    Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

    15 apr 2024

    Wat kun je doen met welke nachtkijker?

    Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

    15 apr 2024

    Verrekijkers voor vissers

    Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

    15 apr 2024

    Het schemergetal van de verrekijker

    Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

    15 apr 2024

    De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

    Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

    15 apr 2024

    De telescoop: soorten met voor- en nadelen

    De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

    15 apr 2024

    Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

    Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

    15 apr 2024

    Welke verrekijker voor vogels kijken?

    Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

    15 apr 2024 Microscopen

    Jouw eerste verrekijker

    Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

    15 apr 2024 Microscopen

    Tips voor een goede microscoop

    Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.